Вэб-журналісты сення перамаглі ў «Кубку журфака па пошуку інфармацыі-2011″(абнаўляецца)

Новости

Амаль чатыры гадзіны студэнты нашага факультэту з розных курсаў, аб’яднаныя ў каманды па спецыяльнасцях, змагаліся за першае месца. Тры этапы — пошук інфармацыі ў сеціве, бібліятэцы і ў «палявых» умовах нарэшце скончыліся перамогай студэнтаў спецыяльнасці «журналістыка (вэб-журналістыка)». Другое месца ўзялі прадстаўнікі  мэнэджмэнту СМІ. Зачыніла тройку лепшых каманда друкаваных СМІ.

Сення ад 2-ой гадзіны медыябібліятэка журфака працавала ў пазаштатным рэжыме — адначасова прымала звычайных наведнікаў і была пляцоўкай для правядзення Кубка.
Сем каманд. Па пяць чалавек. Ад кожнай спецыяльнасці. І званне лепшай  ў гэтым конкурсе  — таму, хто набярэ большую колькасць балаў  за ўсе этапы.
Па-першае,  удзельнікам трэба было як мага хутчэй знайсці адказ на свае пытанні праз сеціва.
На другім этапе студэнтам прыйшлося ўспомніць як шукаць кнігі праз электронныя каталогі. Ды прычым не проста даведацца дзе гэтая кніга, але і адшукаць яе на паліцах (а гэта, як высветлілася, не заўседы хутка робяць нават старшакурснікі!).

Ну і, нарэшце, самы цікавы і адначасова складаны этап — гэта пошук інфармацыі ў «палявых» умовах. Кожная каманда атрымала фатаграфію з нейкім прадметам (напрыклад, фота галаграмы з зоркай, якую сабе на юбілей падараваў БДУ; цырк; заапарк  ці экспанат-крэсла  з Музея медыцыны) . У мэты студэнтаў уваходзіла:

  1. Высветліць: што гэта за прадмет
  2. Даведацца пра месца, дзе ён знаходзіцца
  3. Прыехаць туды і сабраць усю самую эксклюзіўную і найцікавейшую інфу аб гэтай рэчы
  4. Напісаць па выніках гэтых пошукаў артыкул аб’емам не меньш за 3 тысячы знакаў і па жаданні падрыхтаваць у творчай форме яшчэ і дадатковую інфармацыю (ад відэа і падкастаў да фотарэпартажаў і прэзентацый).

Па заканчэнні працы, а гадзіннік спыніўся на 17:40, усе каманды прыселі адпачыць за кубачкам гарбаты. Тым часам журы праглядала вынікі працы. Ацэньвалі работы Пётр Лапо, дырэктар Фундаментальнай Бібліятэкі БДУ; Ганна Курэйчык, намеснік дэкана факультэта журналістыкі і Людзміла Ушакова, загадчык Фундаментальнай Бібліятэкі журфака.

Два першыя этапы каманды вэбаў і мэнэджмэнта амаль упоравень шлі па набраных балах. Але апошні, самы складаны і рашучы этап дакладна вызначыў пераможцу. Кубак спаборніцтва выйграла каманда вэб-журналістаў, якію прадстаўлялі Вікторыя Міцько, Марыя Базулька,  Вольга Кляшчонак, Віялетта Булат (2 курс) і Арцём Маёраў (1 курс).

І вось самыя-самыя свежыя, часам розныя, але ўражанні ад нашых пераможцаў:

Вікторыя Міцько:

Если честно, почему-то после первых двух конкурсов была почти уверена, что мы можем выиграть. Ну или хотя бы войти в тройку. А если вообще говорить о конкурсе в целом, то мне понравилось. Понравилась атмосфера. Особенно, когда работали «в поле».

Марыя Базулька:

Ну, у меня есть много нареканий, конечно. И многим недовольна по части организации. У нас было много проблем с нехваткой технического оборудования. Мы старались. Получилось не все, что задумывали (мы хотели сделать еще и подкаст на последнем этапе), не хватило времени, чтобы сделать достойный материал. Но мы ведь учимся. Были очень рады, что победили! Чрезвычайно. Почему? Потому что мы показали, насколько важно для журналиста быть универсальным.

 Арцём Маёраў:

Эмоций масса и все они позитивные. Местами было легко, местами нет. Но как говорится «тяжело в учении, легко в бою!». Эмоции просто плещут! На те задания, которые были подготовлены организаторами, мы очень быстро креативили, обходили трудности и просто работали! Что хотелось бы отметить, это конечно организаторов. Организовано было все супер, все мега профессионально, молодцы!

Вольга Кляшчонак: 

Впечатления только самые хорошие, позитивные. Было очень весело и интересно. Все-таки командный дух сближает как ни крути! Было очень весело. К победе, скажу, было прийти не легко. Но мы, как видете, очень даже не плохо справились, несмотря на то, что и не все так гладко шло: во-первых до зоопарка очень долго добирались, вернее заблудились и поехали не в ту сторону, во-вторых-столкнулись с трудностью получения инфы про наш, так сказать, объект. Сотрудники зоопарка, мягко сказать, приняли нас не очень радужно. Но тем не менее было очень много положительных эмоций. Задания были очень даже интересные. Единственное, немного мало времени дали для обработки материала. А так все понравилось! Ураааааааааааааааа!Вебы рулят!!!!!!!!!!!!!!Мы победили!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Віялетта Булат:

Это было здорово). Я рада и победе(естественно), но и очень рада тому, что провела интересное время с интересными людьми. А вообще здорово. За веб-жур будущее!!!

Усёй арганізацыяй мерапрыемства займаўся Савет Стараст БДУ, а таксама бібліятэка журфака.

Вось невялікі каментар ад  арганізацыйнага камітэта Кубка  — студэнткі 4 курса Светы Ісаёнак:

Я  рада, что большинству все-таки понравилось. Это впервые проводилось, поэтому мы точно сами не знали, что получится. И получилось вроде неплохо. По сути, это самое журналисткое мероприятие. Потому что журналисты ищут информацию каждый день. И библиотеке спасибо огромное, Людмиле Николаевне и Петру Михайловичу. Мне кажется, получился отличный тандем.

А ўсе падрыхтаваныя сення камандамі матэрыялы чакайце на нашым сайце.


Ксенія Ельяшэвіч



48 комментариев по теме “Вэб-журналісты сення перамаглі ў «Кубку журфака па пошуку інфармацыі-2011″(абнаўляецца)

  1. УРРААА!!! ВІНШУЮ ЎСІХ ВЭБАЎ! ПЕРАМАГЛА САМАЯ ЛЕПШАЯ СПЕЦЫЯЛЬНАСЦЬ! ВЕЛЬМІ РАДА ЗА ВАС!)))))))))))

  2. Для поисковых систем белорусский язык мертв и напоминает тарабарщину. Как бы жестоко это ни звучало. Писать материалы на «мове» на темы, связанные с интернетом, поиском информации, веб-журналистикой и др. в интернет-газету бесполезно. Их прочитает только кучка маргиналов, общающихся на белорусском. Как ни печально это осознавать.

  3. «Вікторыя Міцько, Марыя Базулька, Вольга Кляшчонак, Віалетта Булат (2 курс) і Арцём Маёраў (1 курс).»
    — Ксения Ильишевич, сколько вам за пиар забашляли?

    «Ну, у меня есть много нареканий, конечно»
    — Как и всегда, впрочем
    «не хватило времени, чтобы сделать достойный материал. Но мы ведь учимся.»
    — Отмазка. А.А. Градюшко должен был Вас учить, как в найкротчайшие сроки сделать доступную для читателя и достойную публикацию. Видимо, бестолку
    «Эмоции просто плещут!»
    — Фразу срочно надо в свой лексикон «добавить»…
    «все мега профессионально»
    — И это
    «На те задания, которые были подготовлены организаторами, мы очень быстро креативили»
    — ОООО ВОТ ОНА, ФРАЗА МОЕЙ МЕЧТЫ!!!! ^^
    Авторы, я понимаю, что вы любите свой трасянка-язык, но вы должны понимать, что язык этот неопирабельный как для большинства людей, так и для поисковиков. Явно, кто захочет найти что-нибудь в «гугле» о этом мероприятии, нарвется на фигу в мусорной яме…

  4. Нимфетамин, никто не отмазывается и не оправдывается даже. Но замечу: я способна признать, что наш материал «не ах», в отличие, скажем, от тебя О_О

  5. 1. Па-першае — нахай і па-беларуску. Тых, каго гэта сапраўды цікавіць, не спыніць і беларуская мова.
    2. Па-другое, гэта не трасянка, а СУЧАСНАЯ ЛІТАРАТУРНАЯ БЕЛАРУСКАЯ МОВА. І АДНА З ДЗЯРЖАЎНЫХ МОЎ НАШАЙ КРАІНЫ.
    3. Для асабліва тых, хто енчыць са смачненькіх, так бы мовіць, выразаў прыводжу ўрывак з артыкулу «І вось самыя-самыя свежыя, часам розныя, але ўражанні ад нашых пераможцаў» — то бок гэта самыя чыстыя ўражанні — пасля спаборніцтва прайшло толькі 2 гадзіны, і усе ўдзельнікі як хвалююцца, так і выражаюць эмацыйна свае ўражанні. Не цікава чытаць каментары пасьля дня-другога. Самае свежае, самае выкшталцонае — вось што цікава.
    4. І САМАЕ ГАЛОЎНАЕ — спадар Німфетамін, вы блага бачыце подпіс аўтара ў канцы артыкулу? Мае прозвішча — ЕЛЬЯШЭВІЧ. Калі вы далучаеце сябе да журналістаў, то павінны кантраляваць сябе ў пытанні іменаў людзей.

    Дзякуй)

  6. Мария Базулько:
    Спасибо, я люблю лестные высказывания 🙂

    Ksenia El:
    Это был «раздражающий ход»… так сказать «манипуляция именем»

  7. Кстати, хочется выразить благодарность google translate в переводе текста на Русский Язык. И вашего, Ksenia El комментария.

  8. Ой, ну калі пра падзякі пайшла гавора, то мо і прывітаньне каму сваё перадасьце?)

  9. Nymphetamine, что за слово такое — «найкротчайшие»? А слово «неопирабельный » производное от «пир», да? А пунктуацию учили? В общем, садитесь, два. Раз уж так ратуете за русский, будьте добры выучить его.

  10. Nymphetamine, ох и любите же Вы «пораздражать»! Только свой родной язык надо знать и понимать и без google translate. Как считаете?)

  11. Аляксандр Аляксандравіч, за такія вашыя словы вам трэба забараніць педагагічную дзейнасць у Беларусі. А за «кучку маргіналаў» — проста набіць морду.

  12. «Nymphetamine, ох и любите же Вы «пораздражать»! Только свой родной язык надо знать и понимать и без google translate. Как считаете?)»
    — Кто сказал что я беларус? =) Если в пасспорте написано «беларус» а родители россияне, это еще не значит что родной язык мой бел. язык

  13. Глеб Лабадзенка, можаце напiсаць скаргу ў дэканат.
    Дарэчы, калi маеце штосьцi да майго камента:
    1. «Для поисковых систем белорусский язык мертв и напоминает тарабарщину» — чамусьцi сайт «Веб-журналиста» раз-пораз наведвае больш людзей, чым сайт адзiнай штодзённай беларускамоўнай газеты «Звязда». Прычым сайт апошняй створаны гадоў пяць-сем таму, газету робiць каманда прафесiяналаў, а на «Веб-журналисте» два гады практыкуюцца вэбы-першакурснiкi ды абiтурыенты. Чаму так адбываецца?
    2. Што датычыць выразу «кучка маргиналов». «Маргинал (от лат. margo — край) — вольно трактуемое/употребляемое понятие для обозначения человека, чьё положение в обществе, образ жизни, мировоззрение, происхождение и т. п. не вписываются в общую массу». Вiкiпедыя.
    Дарэчы. Пераходы з Yandex i Google на сайт «Звязды» — не больш за 10% трафiку за месяц, на сайт «Веб-журналиста» — каля 50%. Статыстыка ад LiveInternet.
    Зараз можаце набiць морду).

  14. Вы имеете что-то против государственного и национального языка этой страны, господин Нимфетамин? Тогда мой вам совет: бегите, бегите быстрее в рашку, учите правила написания прописной и строчной букв, а также написание словарных слов и самореализуйтесь там. Потому что, как только к власти придут нормальные люди, вы сгниёте в концлагере.
    А ещё посоветовал бы завести собственное мнение, а не прятаться за спину админа сайта.

  15. Про «нормальных» людей и концлагеря, которые непременно организуют «нормальные» люди — это пять. Как хорошо, что нормальные люди уже у власти и регулярно дают просраться «нормальным» людям.

  16. to Солодуха:
    — Что-что-что? Концлагерь? Очнись, на дворе 21 век…
    Да и ты не знаешь, что сделают человек, который нечаянно останется в живых после концлагеря… Сотрет в порошок…
    По поводу админа сайта…
    1. Я не имею никакого отношения к нему
    2. У меня давно сложилось мнение и могу так же его доказать. Просто прочтите больше.

    по поводу гос. нац.языка страны. Я не говорю, что язык должен исчезнуть (хоть он вымирает и кучка интузиастов его не спасет), я лишь говорю что тут, в этой сфере, он не уместен. Или уже кто-то перестал различать цвета?
    Да и даже когда «к власти придут нормальные люди», я буду действовать по принципу хамелеона. И не забывай закон: «На каждое действие есть противодействие»

  17. Нимфетамин, вы, к тому же пересмотрели фильмов про героев, переживших концлагеря.
    А в ответ на первую реплику я вам скажу: «Убийства политиков и журналистов? Кандидаты в президенты в тюрьмах? Очнитесь, 21-й век!»

  18. Апяць дваццаць пяць… Зник у пошуках гугла транслэйтара! Пешы есчо!

  19. Солодуха, это ты мне грозишь либерально-демократическими репрессиями в духе безоговорочного соблюдения прав человека? Типа плюрализм мнений, все дела?

  20. Солодуха:
    Шо, Каменная горка отпустила? «Здравствуй чужая милая…»

  21. Jt, Хуссейна судили по иракским законам на момент свержения. Так что всем пособникам и приспешникам, как сестрам — по серьгам.

  22. Для пидораса, которым ты, Солодуха, вне всякого сомнения, являешься, совершенно нормально считать, что другие пидорасы имеют право вторгнуться в суверенное государство, убивать всех, кто им, пидорасам, не нравится, попутно организовав гражданскую войну, а потом «судить» главу суверенного государства.
    Продолжать дискуссию с пидорасом не планирую.

  23. Не обращай на Солодуху внимания. Это еще один патриот, который пишет как для оппозиции.. 😀

  24. Кстати, вам не кажется что сегодня отличное число, для такого хаоса?
    11.11.2011 time: 11:00

  25. С Jt всё ясно: аргументы кончились — пошли затёры пожизненного неудачника про пидорасов. Так что я тоже не планирую по причине разжиженного мозга у оппонента.

    Нимфетамин, я патриот и горжусь этим. И никто и никогда не упрекнёт меня в том, что я хоть в чём-то предал свою страну. А «яруське» валят в рашку и там качают права насчёт языка и тому подобного.

  26. Ну и как живется, патриот? Как говорится за идею готов грязь и хлеб собирать

  27. Херово живётся, потому что таких, как ты уродов много ещё.

    Готов, и этим я сильнее тебя.

  28. …А я напоминаю, что речь идёт о Кубке журфака. Мероприятие было на высоте, огрехи в организации великодушно прощаем, принимая во внимание, что мероприятие проходит первый раз. Поздравляю вебов, ребята достойно прошли испытания. И, да, журналист действительно должен быть универсальным, иначе просто не сможет выдержать конкуренции.

  29. Мариша с печатки:
    Огрехи или арэхи все-таки?

  30. Солодуха:
    — Отлично. На этом, тему нашей дискуссии можно завершить. Живи, питайся жуками, червяками, хлебом, молоком (ааа, нет, оно слииишком дорогое), солью …
    Ничего не остается как поздравить тебя, идейный патриот Республики Беларусь… заметь, даже с бльшой буквы написал …

  31. Яшчэ хачу сказать, што беларускамоўны інтэрнэт — гэта не мары групоўкі маргіналаў, а будучыня. Самалёт некалі таксама быў фантастыкай. Усяму свой час.

  32. «ПАТРЫЁТЫ.НАС ШМАТ НАСАМРЭЧ»
    — Сказал народ окруженный, с одной стороны пропастью, с другой ментами

  33. А пока Нимфетамин «завершает тему дискуссии» (найди третье лишнее), отвечу маленькому первокурснику-девственнику, вообразившему себя героем websmi.by: твоя тупость и неспособность понимать родной язык является недостатком, как инвалидность, понимаешь? И ты в чувстве собственной ущербности начинаешь защищаться, пытаясь показать, что это те, кто знают и понимают — тупые. Вот и вся мотивация малыша Nicos.
    Ах, да, ещё у него чувства юмора нету, но он пытается. Тужится.

  34. Солодуха:
    Как это мило, чмо. Задавись, тварь

  35. Саныч, ты паблытаў педалі. Ты нармальны мужык, але сябе «накруціў» канкрэтна. І страціў аб’ектыўнасць.
    Факты выкладу на стол пры сустрэчы. Тут пісаць не буду, непедагагічна гэта рабіць пры дзецях.
    Навучы ты студэнтаў некаторых быць ліберальнымі, а то ляскочуць языкамі, не падумаўшы. А лахапуты лахапутамі й застануцца.

  36. Яўген Валошын не гони на Саныча!!!
    Твой блог — полный отстой. Посидел на твоем блоге пару минут…. больше ни разу не залезу на http://waloshyn.blog.tut.by! У тебя жизнь удалась?! Мега крутой блогер с чувством прекрасного?! Так что сиди и наслаждайся своим низкосортным блогом. =)
    Тебе педали вообще не нужны — полный тормоз! Сан Саныч нам дает объективную возможность бороться за себя в жизни виртуальной и реальной, а такие как ты, заставляют жить по Сталинским режимам!

  37. Дело не в том, кто на каком языке разговаривает или пишет. Дело во внутренней культуре и интеллигентности человека.

  38. Паўтару сваю думку, калi хтосьцi на зразумеў, вырашыў набiць морду або перайшоў на «ты»).
    Першае. Нiчога не маю супраць беларускай мовы, заўсёды размаўляю на беларускай з тымi, хто да мяне на ёй звяртаецца. Ведаю мову не горш, чым сябры Глеб i Яўген.
    Другое. Пiсаць на беларускай мове любыя матэрыялы на тэмы, звязаныя з вэб-журналiстыкай, пошукавымi сiстэмамi, IT-тэхналогiямi i iнш. бязглузда. Справа не ў патрыятызме. А наўпрост у алгарытмах працы пошукавых сiстэм накшталт Google цi Яндекс. Насамрэч з iх на сайт можа прыходзiць да 50-70% наведвальнiкаў.
    Пакажыце мне дзiвака, якi будзе шукаць у Яндексе «Кубак журфака па пошуку інфармацыі». Няма такiх. Наогул!
    «Пошук інфармацыі» — 0 паказаў на wordstat.yandex.ru за месяц.
    «Поиск информации» — 16479 паказаў на wordstat.yandex.ru за месяц.
    Патрэбныя яшчэ доказы i факты?
    Паважаныя Глеб i Яўген, калi вы вучылiся на журфаку, пра гэта на занятках не расказвалi.
    Дарэчы, поспех любога сайта на 80% залежыць ад яго раскруткi (як у пошукавiках, так i ў сацыялках). Пра гэта нават паважаны Глеб аднойчы гаварыў. Цi не таму сайты раёнак, што выдаюцца выключна на беларускай мове, наведвае там мала людей?
    Пiсаць па-беларуску пра тое, што ў краме «Акадэмкніга» не ведаюць роднай мовы http://www.websmi.by/2011/10/u-krame-akademkniga-ne-vedayuc-rodnaj-movy/ — выдатна! Для напiсання ж матэрыяла пра кубак журфака па пошуку інфармацыі лепш было выбраць рускую мову. Гэта мая думка. Я яе выказаў.
    Трэцяе. Давайце, сябры, адзін аднога паважаць, а таксама паважаць абедзве мовы.

  39. Ксюша, не слухай нікога! Артыкул шыкоўны. А на каментарыі не звяртай увагі!

  40. Слишком толсто троллите, господа!

  41. Глебу Лабадзенка и Яугену Валошыну асобае прывiтанне) хлопцы добрыя. уся Слуцкая гiмназiя памятае прызентацыю зборнiка Р. Барадулiна.
    прызентуйце яшчэ,калi ласка. 🙂

    ps. доры у вас гурт,Валошын, ой добры!)

  42. Аляксандр Аляксандравіч, а мне мяркуецца, што «справа» (як вы напісалі) як раз у патрыятызме!
    Атрымліваецца, што не вы фарміруеце сістэмы, а сістэма гугл і яндэкс фарміруе вас!!!
    Вы, нехта другі, трэці, чацвёрты, пяты будзе пісаць па-беларуску КАШТОЎНЫЯ рэчы — дык і пошукавыя сістэмы будуць шукаць па-беларуску. Быў бы куст, а варона знойдзецца. Канфармізм — гэта анахранізм у наш час. Выходзіць, што людзі, якія карыстаюцца сваёй, а не навязанай ім мовай,— гэта «кучка маргіналаў»? Колькасць наведвальнікаў — важны крытэрый для сайтаў, але ж не найважнейшы.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *